Recepty

  • Ovocná jehla

    4 hrušky, 4 jablka, 4 broskve popřípadě i jiné druhy ovoce. Marináda: 1 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy, strouhaná citronová kůra, sůl, mletý pepř

    Nejdříve připravíme marinádu promícháním jednotlivých surovin. Pak oloupeme ovoce, nakrájíme je na plátky a promícháme v marinádě. Dáme uležet na půl až jednu hodinu. Potom ovoce napichujme na jehly a grilujeme. Během grilování potíráme zbylou marinádou a obracíme. Zlatavé a horké ovocné špízy podáváme ke kuřeti krůtě nebo jako předkrm.

  • Vepřové plátky na hruškách a pivu

    4 vepřové plátky (krkovice, kotleta, kýta), sůl, 1 lžička drceného pepře (nejlépe zeleného), 2 lžíce oleje, 4 menší zralé hrušky, 1 sklenka piva, 1 lžíce medu, 2 lžíce másla

    Plátky masa naklepeme, osolíme, hojně opepříme a opečeme z obou stran na oleji. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, rozdělíme na osminky a vhodíme do tuku po opečeném masu, promícháme, opečeme, podlijeme pivem, přidáme med, máslo a opepříme. Vložíme zpět maso a podusíme až hrušky změknou, ale zůstanou nerozvařené. Podáváme s rýží, těstovinami nebo brambory. Obměna: místo piva můžeme použít sklenku bílého vína.

  • Vepřové nebo kuřecí řízky s hruškami pod sýrem

    4 řízky z vepřové kýty (kuřete), sůl, meltý pepř, 4 lžíce oleje nebo sádla, 2 oloupané zralé hrušky (nebo i kompotované), 100 g nivy, 100 g eidamu, 50 g anglické slaniny, sladká mletá paprika

    Řízky naklepeme, osolíme opepříme a opečeme na pánvi v rozpáleném tuku po obou stranách. Vyjmeme, dáme na plochý pekáček a zalijeme tukem po opečení. Na každý řízek položíme ¼ - ½ hrušky (podle velikosti), opepříme a zasypeme strouhanou nivou a eidamem. Nahoru dáme proužek slaniny a posypeme sladkou paprikou. Pak vše zapečeme v horké troubě až se sýr roztaví. Podáváme s brambory, nebo hranolky a salátem z čerstvé zeleniny.

  • Pečené hrušky s medem a ořechy

    500 g hrušek, 3 lžíce medu, 150-200 g sekaných jader vlašských ořechů, 1 lžička mletého zázvoru, tuk na vymazání pekáče

    Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince a obalíme ve směsi medu ořechů a zázvoru. Uložíme na vymaštěný pekáč a v mírně vyhřáté troubě je upečeme.

  • Švestky v medu a slanině

    sušené švestky, mandle, červené víno, med, slanina

    Sušené švestky opláchneme, naplníme mandlí a zalijeme červeným vínem. Necháme takto naložené několik hodin nebo do druhého dne, pak obalíme slaninou, propíchneme párátkem, zakápneme medem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 10-15 minut.